Pitie kvalitného vína (samozrejme s mierou) ponúka niekoľko výhod
Víno je bohaté na antioxidanty
Existuje veľa potravín a nápojov bohatých na antioxidanty a víno je jedným z nich. Hrozno má vysoké hladiny polyfenolov, čo sú antioxidanty, ktoré preukázateľne znižujú oxidačný stres a zápaly. Pretože červené hrozno má vyšší obsah antioxidantov ako biele odrody hrozna, pitie červeného vína môže zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi vo väčšej miere ako pitie bieleho. V skutočnosti jedna 2-týždňová štúdia na 40 dospelých zistila, že konzumácia 400 ml červeného vína denne zvýšila antioxidačný stav v tele. Vyšší antioxidačný stav je spojený so zníženým rizikom ochorenia. Napríklad pitie červeného vína sa spája so zníženým rizikom Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, ktoré sú spojené s oxidačným stresom
Víno môže pomôcť v boji so zápalom v našom tele
Víno obsahuje zlúčeniny, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Chronický zápal je škodlivý a môže zvýšiť riziko ochorení, ako sú srdcové choroby, autoimunitné poruchy a niektoré druhy rakoviny. Mnoho potravín má schopnosť zmierniť zápal a víno je považované za jednu z nich. Štúdie naznačujú, že zlúčenina nazývaná resveratrol vo víne má protizápalové vlastnosti a môže prospievať zdraviu. Jedna štúdia na 4 461 dospelých preukázala, že mierna konzumácia vína bola spojená so zníženou zápalovou reakciou.