Vo filmoch najčastejšie vidíme, že niekto krája steak a popíja pri tom červené víno. Netreba sa však báť skúšať aj niečo iné. Vybrať vhodné víno je dosť komplikované samo o sebe, nie to ho ešte špeciálne kombinovať ku jedlu, ktoré doma budete mať. Rovnako obtiažné je vybrať si správne víno i v reštaurácií, avšak tu máte výhodu skúseného personálu, ktorý Vám s výberom určite poradí.
Pri výbere správneho vína je oveľa dôležitejšia, než samotná farba vína, práve jeho štruktúra a to, aký dopad bude mať na naše chuťové poháriky.
Pokiaľ máte na tanieri niečo veľmi delikátne - čerstvú mozzarelu, tvarohový alebo jemný smotanový syr, omeletu, rybu alebo napríklad kura - dáva zmysel siahnuť po tak isto ľahkom a jemnou víne. Takto jemné víno nájdete medzi vínami bielymi, rúžovými, ale i medzi vínami červenými. Môže to byť napríklad Rizling Rýnsky, Müllerka, ale aj Modrý Portugal či Rulandské modré ( Pinot Noir).
Ak si naopak vychutnávate dobré, chutné, no najmä hútne jedlo ako napríklad bravčový bôčik, tatarský biftek, sviečkovú či divinu, určite siahnite po víne, ktoré bude v chuti tak-nejak mäsitejšie, výraznejšie - dobre štrukturované s výraznou plnou chuťou, ako napríklad Svätovavrinecké, Frankovka, Zweigeltrebe či krásny a plný biely Savignon.